KAPITEL 2


Uttåget

Lämna Afghanistan? Har du verkligen tänkt igenom det här?”

Det är Tyskland som frågar på Facebook.
– Flyktingarna skriver på Facebook att tyska myndigheter ger alla asylsökande ett hus och en bil och ett arbete.
Tysklands generalkonsul Alexander Fierley suckar där han står på konsulatets hårt bevakade gårdsplan i Mazar-i Sharif. Hit till norra Afghanistan vill regeringen i Berlin att fler asylsökande avvisas. Helst ska de inte komma alls. Därav Facebookkampanjen #RumoursAboutGermany som ska döda ryktet om Tyskland som paradiset.

För ett par år sedan fanns över 130 000 utländska soldater i Afghanistan. Sedan 2014 har de försökt lämna landet. Det har gått sådär. Säkerheten har blivit allt sämre. Talibanerna i norr är bättre organiserade nu än tidigare. De har inte heller dragit sig tillbaka till Pakistan för att ladda om under vintern. Istället avvaktar de i trakterna kring Mazar-i Sharif och det dystra exemplet Kunduz. Här har talibanerna avancerat. Under ett par dagar i september var staden helt i händerna på dem. De sökte upp kvinnor i offentligheten för att mörda dem. Radiostationer som rapporterade om händelserna stormades. Utrustningen släpades ut på gatan och slogs sönder.

Lika avgörande för att antalet asylsökande ökar är den höga arbetslösheten. Sedan de internationella styrkorna retirerade har ekonomin runt dem fallit samman. I norr finns en medelklass som har råd att fly. Eller att åtminstone skicka en son till Europa.

Nilofar Sayar, Atefa Huzarber, Women for afghan women, och Maria Raheen, prefekt vid journalistiska fakulteten vid Balkhuniversitetet.

Nilofar Sayar leder en stödorganisation för unga i området runt Mazar–i Sharif vid gränsen mot Uzbekistan.
– Arbetslösheten efter 2014 är nyckelfaktorn till att unga människor lämnar landet. Visst är det en ”braindrain” och det har hänt två gånger förut: under mujahedin och under talibanerna, säger hon.

Kortfakta
Afghanistan

Yta: 652 000 km2 (motsvarar 1,5 Sverige)
Invånare: Någonstans mellan 30 miljoner och 35 miljoner. Folkräkningen är osäker.
Huvudstad: Kabul, ungefär 3,5 miljoner invånare.
Förväntad livslängd för kvinnor är 62 år och för män 60 år.
Varje kvinna får i snitt 4,9 barn.
Största och dominerande folkgrupp är pashtunerna.
Officiella språk: Pashto (talas av pashtuner) och dari (talas av tadzjiker).
President: Ashraf Ghani.

Australiens kampanj för att avskräcka asylsökande är mer outspoken än den tyska. Budskapet lyder ungefär: kommer du med båt är du chanslös. Det framförs på hazaragi. Språket talas av hazarerna; en svårt prövad minoritet i Afghanistan. Hazarerna anses vara ättlingar till mongolerna. Enligt myten till och med till Djingis Khans soldater som härjade i dagens Afghanistan på medeltiden. På 1800–talet dödades omkring hälften av dem i utrensningar. Idag utgör hazarerna en femtedel av befolkningen.

Hazarerna är shiamuslimer. Det skiljer dem från majoriteten i Afghanistan. Talibaner och IS–anhängare ser dem som kättare och därmed lovligt byte. Tidigare i höstas kidnappades en grupp hazarer i Zabul i sydöstra Afghanistan. De hittades med halsarna avskurna. Det yngsta offret var en nioårig flicka. Morden på de sju i Zabul väckte folkets vrede. Tiotusentals människor i flera olika städer protesterade mot våldet och krävde rättvisa för offren.

Många unga hazarer har lämnat landet. Tagit sig från nordvästra Afghanistan vidare över gränsen till Iran. Där har flyktingar från Afghanistan levt i årtionden. Sedan Iran började skicka marktrupp till Syrien för att strida på Assads sida mot IS har villkoren för flyktingarna hårdnat. Det finns uppgifter om att ensamkommande tvångsrekryterats till IS. Eller lurats att strida för Iran mot löfte om medborgarskap. Att de tvingats gå i första ledet på slagfältet och att de skjutits av sina vapenbröder om de försökt vända om.

Alexander Fierley

Rykten som dessa har räckt för att ungdomarna från Afghanistan ska lämna Iran för Europa. Om de inte lockats av de lovsånger, jämförbara med svenska Amerikabrev, som alltså sprids på Facebook.
– Jag hade väl gjort samma sak. Deras familjer har satsat sina besparingar på dem och då vill de inte berätta att de sover i tält med 150 andra, säger generalkonsul Alexander Fierley i Mazar-i Sharif.

I sin kampanj lovar Tyskland att inte svika Afghanistan. Den tyska närvaron på basen i Mazar–i Sharif är fortfarande påtaglig och tyska regeringen vill att 980 soldater stannar även 2016. ”Tyskland lämnar inte Afghanistan i sticket i denna svåra övergångsfas”, enligt generalkonsultatets facebooksida.
– Vi vill inte verka fientliga. Och de som har skyddsbehov ska fortfarande få stanna i Tyskland, säger generalkonsul Alexander Fierley.